Mont'Albano
År 1985, i hjärtat av Friuli Venezia Giulia-regionen, grundades Mont’Albano. Mauro Braidot valde att sticka ut från majoriteten av vinproducenterna på den tiden genom att börja producera organiskt på de fem hektar mark han hade i sin ägo. Mont’Albano expanderade och druvor köptes in från andra producenter i regionen, med strikta direktiv från Mont’Albano för att bibehålla vinernas höga kvalitet.
År 2008 blev Mont’Albano en del av Sartori di Verona-gruppen och kombinerade sin expertis inom organisk produktion med erfarenheter från det historiska, Verona-baserade vineriet, som sedan några år tillbaka varit aktivt i ett organiskt vinprojekt. Mont’Albano kunde nu erbjuda sina kunder från Veneto såväl som viner från Abruzzo och Sicilien, producerade av företag tillhörande Sartori-gruppen.
Idag produceras vinerna av certifierade, organiska vintillverkare i samklang med myndigheters direktiv och med stöd av Mont’Albano som vakar över processerna i de olika regionerna. De ser till att lagar och direktiv följs, såväl som de principer Mont’Albano kontinuerligt framhållit de senaste 30 åren. Ursprungsbolaget Mont’Albano Agricola drivs fortfarande i Friuli, där en rad nischade viner tas fram – de viner som är företagets flaggskeppsprodukter.